Burek je Turski proizvod kao i svi proizvodi sa testom na ovom podneblju. Odlaskom turaka Srbi su Burek poceli da prave sa svinjskom mascu sto je sasvim pogresno. Sigurno niste bili u Turskoj da vidite prave Majstore tih proizvoda. Daste videli nebi pisali gluposti. 70% posto kulinarskih proisvoda i testenina koje pravimo u Srbiji je Tursko. Nase je proja i cicvara ne racunam pecenja. Hvala.
Prva anegdota.
Moj otac koji je odrastao u posleratnoj (mislim na 2.sv.rat) bedi, obaveznom otkupu i kad je cak i u tadasnjem selu u Sremu bilo oskudice mrzi testo, mrzeo ga je i moj pokojni stric. Kaze da je celo detinjstvo u kakvoj-takvoj meri bilo samo testa i da je za njega testo odlika siromastva koje su preziveli. Nasuprot njemu u mojoj generaciji obozavamo testo, zna se ko od tetaka, strini, ujni je specijalista za odredjenu vrstu slanih ili slatkih peciva, testenina sa makom ili orasima, germ gnedli, langosa...
Druga anegdota.
U vezi prepirke gde su najbolje mekike, cesto smo se prepirali i gde je najbolji burek u gradu. Svako ima svoje argumente, svoje ukuse i to je znalo da potraje, no kraj nastupi kad nas drugar sa Klise, PerO (PerA je zensko ime) dobaci onako nadmocno, skoro kao neko ko je uveren da je Zemlja ravna ploca i o tome nema rasprave, "burek je burek sa mesom, sve ostalo su pite". Napomena, PerO je rodjen i odrastao u NS i ima totalno otegnuti backi akcenat ali su mu roditelji iz Glamoca. Pre 7-8 godina sam mu na FB poslao fotografiju kutije sa burekom od sira, Made in Turkey, kao dokaz da je u krivu. Naravno, da je rekao: "sta oni znaju, jedini pravi burek je u Bosni, pa to sto si mi poslao ne moze biti burek".
Kako se proveravaju mekike dali su kvalitetne. Ostavis ih 24h i ako su i dalje meke sa odredjenom dozom masnoce te su prave. Takve su bile u kcv-u ma koliko se nekom nesvidja moj komentar.Hvala.
Hedonizam :) Neupitno je da ima više štetnih sastojaka nego korisnih. Većinski deo recepta nije tajna: belo brašno i ulje koje nije hladno ceđeno termički neobrađivano, naprotiv.
Isto je i sa higijenom. Renda sir - vraća kusur i tako u krug. Pa i tu važi sloboda izbora, neko može da jača imunitet, a neko će da se čuva i pokuša da izvuče 100+ godina.
Mekike nisu vise trazene kao nekada! Pored tolikih pica,sendvica,girosa...itd! Svako juri profit! Jedino na najlonu ima mekika jer ima dosta ljudi i prodaja ide dobro! Dase ukine najlon i tamo bi nestale mekike! A ukusi su razliciti,jedini sud su ljud!
Imam prijateljicu Veganku, a ja nisam Vegan i nikada nismo jedno drugom nametali šta je zdravo ili nezdravo jesti i dobri smo prijatelji. A ne volim kad mi neko nameće-forsira svoje mišljenje kao pojedini!!!
Najbolje mekike je onomad pravio čika Ištvan Friteza. Dolazio je iz stare mekikaške porodice a kiosk mu je bio u podrumu zgrade od Đovanijevog tasta, pa malo levo uz prvu Kokru.
Namerno sam otisao jutros na najlon i kupio mekike koje nazivate cuvene novosadske. Nista posebno!!! O higijeni nebih da pisem!!! Najveci majstori takvih testenina su goranci i makedonci. To sumi pricali stariji clanovi moje porodice i njihovi prijatelji. Langos su obradili da nebude tako mastan i napravili mekike koje danas znamo! Ako su mene lagali lazem i ja vas.
Nekada su najbolje bile u Staroj Moravici, na severo Bačke, u kiosku kod Hase, pored rečice Krivaje, a preko puta je bila čuvena kafana Zlatno bure, koje nažalost više nema, gde su pravili najbolje škembiće na svetu (negde ih zovu tripice). E da sada ima takvih mekika. Haso je lani bio živ, ne znam da li je sada, ali nema snage da više radi
Ja sam u ovaj grad dosao pre deset godina. Idem redovno na najlon pijacu i uvek uzmem po dve mekike. Dobre su za moj ukus,sveze i tople. Na higijeni malo treba da obrate paznju ali niko se nije otrovao. Za ove sto pisete po komentarima u bolnici nisam imao prilike da probam ali sam cuo od mojih kumova dasu bile najbolje. Sve u svemu nije lose,kisa sitno pada,setkas se po pijaci,jedes tople mekike,ko voli taj vid zabave nedeljom.
Ah,MEKIKE,davno je to bilo...! Svi su radili mekike ali neprikosnovene su bile u Bolnici. Bez premca i konkurencije,stvarno najbolje. Mnogi su ih kopirali i ovi sa najlona ali bleda kopija je ostala. Zato nemogu licno da kazem vise gde su najbolje,jer kod nas sve sto je bilo najbolje je nestalo. Kao Burek kod Djordjevica u Dunavskoj,ostali su lauferi da pricaju bajke novoj generaciji i pricaju kako se nesto pravi. Licno bih APELOVAO ovim putem na porodicu koja je radila mekike u Bolnici ako mogu da nastave tu tradiciju i pokazu kako rade majstori svog zanata. Hvala lepa jer nemam sta dodati vise sem pricanja u prazno!
Slazem se dasu najkvalitetnije mekike bile u KCV! Slucajno sam saznao daim je Mile Pica nudio za recept 50 hiljada tadasnjih maraka. Odbili su is prve tu ponudu! Izmedju langosa i mekike pa i priganica je ogromna razlika! Mekike koje su prodavane u KCV-u su bile to nesto izmedju i orginalno! Identicne mekike sam probao u Budimu kod Farkasa. Ali o ukusima se neraspravlja jer neko voli masno neko ovako ili onako. Samo nebih mekike sa Najlona uvrstio u Novosadski brend kako se u tekstu naglasava!
Testo za mekike se mora raditi iskljucivo rucno. Mesiti se po cetiri puta i ostaviti dva sata da odmara bez kvasca a pritom mora ostati lepljivo. Ulje mora da prokljuca u fritezi koje mora biti sveze tojest ne procedjeno. Kolicina ulja zavisi od kolicine mekika koje se peku. U proseku ide po 6l ulja na 200 mekika. Velika paznja se vodi pri pecenju jer se sve rucno radi. E sada ima jos jedan trik u vezi testa da ostane takvo lepljivo koji vam nejce nijedan majstor otkriti. Ovo znam jer mije mama radila u bivsem zagrebu kao pomocna kuvarica i u budici u bolnici jedan period. Trenutno u gradu nema mekika a nisu u potraznji kao pre pored toliko brzih hrana. Zato je i ostalo samo na najlonu i nigde vise. A kada nema vise zdrave konkurencije onda je to kao najbolje. Ukusne jesu najbolje nisu.
Zaista je veoma nepristojno nazivati nekog pogrdnim nazivom"bot za mekike"! Vi ili niste iz NS ili ste suvise mladi dabi razumeli ove komentare! Ako se pojave par iskrenih komentara u kojima se spominje prava istina sa svedocima odmah postaje "kao" neko spinovanje! NE@Dragana puno generacija je jelo u KCV te mekike sto je tema i razmena misljenja! Istinu nemozes da laziras i nazivas svakakvim imenima! Zalosno da postoje ljudi koji u svemu vide neku politiku kao vi @Dragana i sramotno! Da ti ljudi i dalje prodaju mekike pa mozda i neko poveruje u to vase "botovanje" ali ono vise nerade nazalost,tako da vasa skepticnost nema nikakvog osnova! Obicno "blamiranje" kako bise izrazio vasim recnikom! A pismenost je sirok pojam jer su ovo drustvene mreze? Ja sam fakultetski obrazovan i pisem kako pogodim slovo na tastaturi jer mije "mrsko" da brisem,neko pograsno slovo ili interpunkciju! Bitno je sta komentator zeli da kaze svoim komentarom! A naj bitnije je istina! Malo se raspitajte! Hvalla?
Mobilisan i ranjen 1991/92,zavrsio sam u pokrajnskoj bolnici! Tamo je bio plasticni kiosk,gde su prodavali po meni najukusnije mekike ikada! Svi ranjenici koji su mogli dase krecu kupovali su i dobijali za dzabe te mekike! Posle izlaska iz bolnice cesto sam dolazi na dorucak u bolnici samo zbog tih mekika. Steta sto nerade vise jer ukus tih mekika nikada vise nisam probao a vazim,navodno za gurmana. Ove najlonske nisu lose ali premasne za moj ukus,mislim daje fora u testu,da budu ispecene a ne masne. A daleko od toga dase mogu nazivati Novosadske! Hvala.
Upravu ste, kod Irenke na Ribarcu su bile prve prave mekike u NS.
kao dete sam bio razocaran da to nije langos koji smo jeli u segedinu kaad god smo isli ali i mekike kod Irenke su bile dozivljaj i ukusne
Ujna guli 78-79 i jos je, hvala bogu, pokretna (ako pucas na dijasporceve godine, 54 se puni na 2 dana posle Tiletovog rodjendana). Ujna je Madjarica iz Beceja i u porodici je naravno ekspert za madjarske specijalitete... eh sad se setih njenih hortobadji i palacsinta palacinki, dobos i ludlab torti.
Secam se odlicno mekika iz bolnica. Odlicno su pravili taj proizvod dasu radili na zapadu napravili bi brend i ogroman novac. Poznavao sam im sina koji je usao u podao sa nekretninam i gradjevinom sa velikim uspehom. Ovo je dobra ideja da otvori tu vrstu prodaje i nadtavi tradiciju. Ima novca i verujem dabi napravio pravi NS brend mekike. Bas cu daga potrazim i predlozim jer verujem da ima u glavi taj recept.
Sećam se Mekika kod Bolnice sa velikom setom! Predivni ljudi i još predivnije Mekike! Ove sa Najlona nebih uvrstila u Novosadske,puno je sveta na toj pijaci iz cele Vojvodine i hteo ,nehteo moraš ogladniti i kupiti da jedeš. Nisu loše ali nisu najbolje dabih jela svaki put kada svratim na toj pijaci. Jednostavno nemaju taj čaroban ukus koji biti ostao u pamćenju kao one u Bolnici a to je bilo 1997godine.Sve što je bilo valjano nestalo je ili nestaje ubrzano.
Znalo se pre,posle izlaska na piroske kod Violete a koje voleo Mekike u Bolnicu kod rampe! Sada je sve instant i svega i svacega ima,zato i nema vise te cari o hrani. Inace koliko sam se raspitivao za Mekike je bitno testo,koje treba da bude polu ljepljivo,bez kvasca i vrelo ulje koje se menja a ne kosto svi rade procede pa opet dok neporcni.
Ubedljivo najkvalitetnije mekike su nazalost "bile" u klinickom centru. Naradzasta budica,svako jutro oko 5 bijo je red po deset i vise metara za vruce mekike! Krajem 80ih i 90ih godina ubedljivo najbolje u gradu! Pristupacne su bile za svaciji dzep. E kada je ulje poskupelo vlasnik nije hteo da fuserise i da przi u istom ulju jer nije bilo isplatljivo za nikoga! A sada se sve radi u istom ulju sa raznim aditivima. Ovo licno znam jer sam radio u Bolnici 14godina i hranio se skoro svaki dan mekikama kao i vecina zaposlenih i gradjana koji su porucivali od danas za sutra. Ni dan,danas nisam vise probao takve mekike nigde! Sestra vlasnika mije jednom rekla daje trik u testu i przenju,testo treba biti sto mekse a ulje sveze i vrelo. Ni moja pok,baba nije mogla da udje u taj trik iako je madjarica i kuvarica bila.
Mekike, one Novosadske vode poreklo sa Ribarca .Pravila ih je Irenka i pravili su ih u nekadasnjem udruzenju "ribolovac".Sa stranda smo preplivavali na ribarac po mekike jer ih tada na strandu nije bilo.Na najlonu pogotovo.
Ma kakav najlon...ako su to vama Mekike vi blage veze nemate sa tom vrstom proizvoda. Ubedljivo najbolje Mekike su bile u Bolnici u kiosku. Kvalitetno testo bez ikakvih praskova za testa. Masnoca dozirana za svaciji stomak i ukus. Mnogi su jos od 5h cekali u redu na te mekike. Normalno vecina se neseca jer nisu bili ni rodjeni ali znam dasu skoro 30godina radili. Mi smo secam se iz Diskoteke Madone prelazili park i jeli njihove Mekike. Ako nemas nekad para uvek si mogao da dobijes i gratis. Krivo mije sto necenimo ono sto smo imali i sada pisemo i secamo se. Nadam se da je taj recept ostao u toj porodici jer kada bi ponovo radili samo Mekike nebi ni pisao o ovome.
"Naj bolja" je na tim prostorima jer nema druge sem one koju su ostavili Turci ali svakako nije totalno zdrava jer ako se na Eurostatu pogleda prosecan zivotni vek u EU najdugovecniji ljudi su redom u Spaniji, Italiji, Francuskoj a na zacelju Bugari, Rumuni i naravno Madjari. Na dugovecnost sem zivotne sredine i zivotnog stila najvise utice hrana pa u skladu sa tim je i zivotni vek na mediteranu najduzi a najkraci tamo gde se jede masno i zacinjeno.
Svaka čast štosi me vratijo 20 godina unazad! Zaista u KCV u budici su bile najbolje mekike u NS. Testi barušasto a ne tako masno date odere žgaravica. Jedinstven recept,znam dasu bili goranci,brat i sestra čestiti ljudi. Mnogi su ih kopirali u mekikama i ovi na najlonu ali daleko ispod tog kvaliteta! Zaista šteta što nerade više jer smo kao studenti medicine,svakodnevno kupovali,mekike i jogurt i bili siti pola dana. Tosu ubedljivo najbolje mekike koje sam jeo,kao i cela moja generacija 98/99. Hvala im na svemu i zaista velika šteta što nerade više!
Ukusne su i lepe jedino me nervira sto renda sir i onda ti naplacuje i vraca kusur bez pranja ruku jos uzima kusur iz neke prljave praistorijske chupa chups kantice. Tu kad bi sanitarna uletela naisla bi na dosta nepravilnosti... Smatram da bi nekog trebao da angazuje da samo naplacuje, jer je neverovatno koliko covek proda mekika...
Jelo se dok se bilo u mladjim godinama, sa 40+ pocinje da ti smeta, em zgaravica od ko zna koliko puta upotrebljenog ulja em te udari holesterol. Doduse jos ih jedem kad ih spremi moja ujna ali iskljucivo na svinjskoj masti kao sto su se langosi nekad spremali.
Najlonska mekika je nabolji i najukusniji tradicionalni Vojvođanski a posebno Novosadski specijalitet! 95% ljudi na najlon dolazi upravo zbog mekika i po nekoliko puta se staje u red.
@Orwell Vegan
Druže, na ovim prostorima ima vegana k'o arapa na severnom polu. Niko ne spori da je ishrana nezdrava i da roka u čuku i mozak ali, tebra, niko ne misli da umre zdrav. Jbg, jednom se živi, a neću da mi život prođe u kljucanju zrnevlja, ispaši i potapanju mekinja u smuti. Daj 'leba, mesa i 'lača. Sex, jaka 'rana i 'ladno pivo. Miiiliiiiaaa!
Madjarska tradicionalna kuhinja je uzasno nezdrava. Tamo se umire od kancera i srcanih bolesti samo tako, kao i u Vojvodini. Mozda bolje da vise pisete o veganskoj ishrani i promenama u svetu, nemojte da narod ostane zaostao na sopstvenu stetu.
Najbolje Mekike su bile u KCV sa leve strane u budici. To su pre držali brat i sestra,ubedljivo najbolje testo za Mekike! Znam dasmo iz firme porucivali po 150 komada svaki drugi dan. Bukvalno si sit pola dana,masno a necuri nigde,masnoca! E bese nekada. Sve su rucno radili bez aditiva,znam daim je Violeta dobro placala za recept,ali nisu prodali!
Probao par puta na najlonu...Vrlo NE-kvalitetna hrana. Ne kazem da nije ukusna, ali je cisto "zlo" koliko je nezdravo przeno, i puno ulja u sebi.
Ne bih to smatrao nekom posebnom, tradicionalnom novosadskom poslasticom.
Uvek ima prvo puz, tako je i ovde na 021 prvi put da Vam se "omaklo".
Langos i mekike su razliciti: po ukusu, formi/izgledu, testu.
Langos se pravi u madjarskoj i od tamo se preneo u susedne zemlje i stigao cak do nemacke. Tako da potice iz madjarske a ne iz nemacke.
Ali sve pvo nemanja cinjenicu da ga mi svi volimo :) :)
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
VIDEO: Kako se prave čuvene novosadske mekike zbog kojih se stoji u redu na Najlonu
Autor: 021.rs
Novi Sad
•14.05.2021.
•14:00 > 15:00
Komentari 57
Toma
dijasporac
Moj otac koji je odrastao u posleratnoj (mislim na 2.sv.rat) bedi, obaveznom otkupu i kad je cak i u tadasnjem selu u Sremu bilo oskudice mrzi testo, mrzeo ga je i moj pokojni stric. Kaze da je celo detinjstvo u kakvoj-takvoj meri bilo samo testa i da je za njega testo odlika siromastva koje su preziveli. Nasuprot njemu u mojoj generaciji obozavamo testo, zna se ko od tetaka, strini, ujni je specijalista za odredjenu vrstu slanih ili slatkih peciva, testenina sa makom ili orasima, germ gnedli, langosa...
Druga anegdota.
U vezi prepirke gde su najbolje mekike, cesto smo se prepirali i gde je najbolji burek u gradu. Svako ima svoje argumente, svoje ukuse i to je znalo da potraje, no kraj nastupi kad nas drugar sa Klise, PerO (PerA je zensko ime) dobaci onako nadmocno, skoro kao neko ko je uveren da je Zemlja ravna ploca i o tome nema rasprave, "burek je burek sa mesom, sve ostalo su pite". Napomena, PerO je rodjen i odrastao u NS i ima totalno otegnuti backi akcenat ali su mu roditelji iz Glamoca. Pre 7-8 godina sam mu na FB poslao fotografiju kutije sa burekom od sira, Made in Turkey, kao dokaz da je u krivu. Naravno, da je rekao: "sta oni znaju, jedini pravi burek je u Bosni, pa to sto si mi poslao ne moze biti burek".
Niki
Pavle
Isto je i sa higijenom. Renda sir - vraća kusur i tako u krug. Pa i tu važi sloboda izbora, neko može da jača imunitet, a neko će da se čuva i pokuša da izvuče 100+ godina.
Ja
Ja
Bb
Profesor
SonjaNS
Mislilac
Mekikaši
Limanoid
Đoko Bevanda
Zemo
Sara
To je tradicija jos iz Makedonije.
Tamo tradicionalno se prave mekike.
T
Dzo
volim oba
Miodrag
Nikola s.
Veteran
Yes
14.05.2021 • 18:50
Upravu ste, kod Irenke na Ribarcu su bile prve prave mekike u NS.
kao dete sam bio razocaran da to nije langos koji smo jeli u segedinu kaad god smo isli ali i mekike kod Irenke su bile dozivljaj i ukusne
ex chapman
Dragana
dijasporac
Uzgred, jel' jos radi Vremeplov na Bulevaru?
Jaa
Stole
Bela
200% ste u pravu.
Mekike sa Najlona su Savrsene! A posle njih dva hladna piva i vecera moze da saceka do sutra.:)
Maša
Vasa
Tehnicar
V
Smrdi da ne smes proci pored.
Strasno sta sve narod jede.
M
Новосађанин
Ns
Bojan
Ujna ti guli devedesetu a ti je maltretiraš da ti kuva, nije lepo.
L
dijasporac
Nikola s.
Miki
dijasporac
Gogo
Vojvođan
попара
ekg
Archer
Mp3
Toma šljam
Druže, na ovim prostorima ima vegana k'o arapa na severnom polu. Niko ne spori da je ishrana nezdrava i da roka u čuku i mozak ali, tebra, niko ne misli da umre zdrav. Jbg, jednom se živi, a neću da mi život prođe u kljucanju zrnevlja, ispaši i potapanju mekinja u smuti. Daj 'leba, mesa i 'lača. Sex, jaka 'rana i 'ladno pivo. Miiiliiiiaaa!
Orwell Vegan
Slavko
Mare
Misko
Sdragan
Ne bih to smatrao nekom posebnom, tradicionalnom novosadskom poslasticom.
Ufff
Langos i mekike su razliciti: po ukusu, formi/izgledu, testu.
Langos se pravi u madjarskoj i od tamo se preneo u susedne zemlje i stigao cak do nemacke. Tako da potice iz madjarske a ne iz nemacke.
Ali sve pvo nemanja cinjenicu da ga mi svi volimo :) :)
biskup Kinderliebe
Piško
Rade
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H